Barion Pixel

Az oldalon a Shop Renter és a Simple Pay lesütizi (cookie) a keresődet, másképp nem tudnánk eladni neked Szent András söröket és kiegészítőket. Mindezeket az oldal használatával elfogadod. 

Lager kisokos, avagy mindent az alsóerjesztésű sörökről!

Lager kisokos, avagy mindent az alsóerjesztésű sörökről!

A mai sörkultúrában tomboló végtelen kreativitásnak, ízeknek, típusoknak köszönhetően, ahol minden főzet egy kísérleti alkotás, szokatlan lehet kisüzemi főzdéknek klasszikus lagerekről beszélni. Pedig amit biztosan kijelenthetünk, ez a típus az első állomás a sörök megkedvelése felé vezető ösvényen.

Az első söröd története

A kisüzemi sörfőzdék extrémebb alkotásai bármennyire is különlegesek, a világon előállított sörök nagy része közel 90%-a ma is lager, így talán nem túlzás állítani, az első sör, amivel valószínűleg találkozol: lager lesz. Először csak kóstolgattad, ismerkedtél velük, majd a nagy barátkozás közepette talán egy-egy stílus a kedvenceddé is vált. Cseh és német pilsek, helles, desitka, bécsi ászok, imperial pils, baksörök, balti porter: mind lagerek, ám mégis világok választják el őket egymástól. A világostól a borostyánon át, a sötétebb lagerekig mind más-más élménnyel jutalmaznak meg minket. A következőkben a típus nagysága miatt kizárólag a világos lagerekre koncentrálunk.

 

A cseh pilsner diadala

A sörkarriered során előbb-utóbb összehoz a szerencse az egyik legikonikusabb lager sörrel, a cseh pilsnerrel. Menet közben pedig biztos felmerült benned a kérdés: mi is olyan extra különleges ebben az „ivósörnek” becézett lagerben?

A cseh ale sörök a 19. század elején – az akkoriak bánatára - meglehetősen zavarosak voltak és gyorsan megsavanyodtak, amely nagy fejtörést okozott a sörfőzők számára. Az 1830-as években Plzeň városában a helyi sör annyira rossz minőségű volt, hogy a lakosok dühükben több hordót is kiöntöttek az utcára. A megoldást Josef Groll bajor sörfőző hozta el, aki 1842-ben érkezett Plzeňbe, hogy a város újonnan épült sörfőzdéjében dolgozzon, és sörkészítési módszerei, kreativitása gyorsan felkeltették a helyiek figyelmét. Az ő keze munkáját dicséri az abban az időben forradalminak számító sör, a Pilsner Urquell létrejötte. Groll újszerű lépése abban rejlett, hogy az akkoriban hagyományos felsőerjesztés helyett alsóerjesztést alkalmazott, ő kombinálta először a bajor alsóerjesztésű láger élesztőket, a könnyebb malátákat és a Saaz (Zatecky) komlót, mely egy fűszeres, virágos, lágy, malátásan karakteres jegyekkel bíró sört eredményezett, ami a mai napig sokak kedvence.

A cseh pils egy idő után kifejezett mérföldkővé emelkedett a többi nemzet lagerei között, olyannyira, hogy egy idő után már fenyegetést jelentett a többi nemzet lagereire is.

 

A bajor lagerek bosszúja

A cseh pilsek még a német sörök alól is kihúzta a talajt és ezzel új, szintén karakteres lagerek jöttek létre. A pilsner komoly gazdasági fenyegetéssé kezdett válni, így a német sörfőzdék elkezdték átvenni a cseh pilsből adaptált stílust az 1870-es évek elején. A német pils könnyebb testű, világosabb színű, szárazabb, „ropogósabb” és magasabb szénsavtartalmú volt, alacsonyabb keserűséggel, mint a cseh testvére. E két változat közötti különbségek mind a mai napig vitatémát szolgáltatnak, hiszen mindkét stílus egy-egy klasszikus, karakteres irányt képvisel a lagerek világában.

A müncheni sörfőzők revansot vettek a cseheken, és elkészítették saját, malátaközpontú verziójukat, hogy felvegyék a versenyt a világos cseh lager sörökkel. A hellest Münchenben főzte először Gabriel Sedlmayr 1894-ben a Spaten sörfőzdében, kifejezetten a cseh sörök konkurenciájának szánva. A cseh pilseni sörök komlóhangsúlyával ellentétben a müncheni világos egy malátaközpontú sör, nem túl édes, hanem a világos maláta ízére fókuszál alárendelt komlókeserűséggel. Nem véletlen, hogy a "Helles" név is annyit jelent: "világos".

 

A dortmundiak válasza

Dortmundot is meglegyintette a cseh pilsek népszerűsége. A 19. század végén, amikor a város ipari központtá vált, a Ruhr-vidéki munkások számára olyan sörre volt szükség, amely egyben erős, és frissítő, illetve megfelelt a hosszú munkaórákhoz, így született meg a DAB (Dortmunder Actien Baruerei) első Dortmunder Export söre. A pilsnerek népszerűségén felbátorodva a dortmundi sörfőzők egy gazdagon malátás sört alkottak, a cseh pilsnerből inspirálódva, mely egy táplálóbb, magasabb alkoholtartalmú, enyhe komlókeserűséggel rendelkező, de mégis jól iható világos láger. A stílus hamarosan népszerűvé lett, később pedig a város védjegyévé is vált. 

 

Crossoverek, amelyek neked készültek! 

Itt a Szent András Sörfőzdénél a számtalan újító és innovatív tevékenységük mellett sosem feledkeztünk meg a hagyományőrzésről és a tradíciók szeretetéről. Éppen ezért Békésszentandráson elsősorban olyan sörök készülnek, amelyek nem csak kiváló minőségűek, de történelmi jelentőséggel is bírnak. A klasszikus stílusokat újragondolva, rengeteg kutatással, kísérlettel és persze a legmodernebb technológiai eljárásokat alkalmazva készítettük el a cseh, német és belga barátaink mesterműveit. Ha érdekelnek a minőségi sörök, a következőkkel érdemes kezdened. 

 

 

Ogre - Pilsner 

Az Ogre egy testesebb, prémium pilsner sör, amely ugyan csehes komlózottsággal (Saaz/Zatecky) rendelkezik, de keserűsége a német pilsekhez hasonló. Színében a cseh és dortmundi sörök mélyebb árnyalatát idézi, míg extrakt- és alkoholtartalma inkább a dortmunder stílushoz közelít. A Szent András Sörfőzde egyik zászlóshajójának számító Ogre markánsan komlózott pilzeni sörélményt garantál, amelynél határozott alkoholtartalomra és izgalmas aromákra számíthatsz. 

 

Etalon - Cseh stílusú lager / desitka

A cseh világos láger (světlé výčepní pivo) a 19. század végére vált népszerűvé Csehországban, főként a desítka (10°) és dvanáctka (12°) típusokkal. A desítka a mindennapok kedvelt söre lett – könnyen iható, alacsony alkoholtartalmú (kb. 3,8–4,2%), mégis telt ízvilágú sör, amelyet kocsmákban, éttermekben és otthon egyaránt szívesen fogyasztottak. Az Etalon is ennek a szellemében készült, ám mégis több mint egy sör – egyfajta mérföldkő a hazai sörfőzésben. Egyszerre tisztelgés a tradíciók előtt, miközben letisztult utat mutat a kisüzemi sörfőzésben amennyiben a sok különös íz után végre csak egy szimplán jó sört kóstolnánk. A kellemes keserűséget és a sör gerincét a malátás jegyek mellett a Kazbek és a Preminant komlók fűszeresebb aromái adják, melyhez alacsony alkoholtartalom (4,2%) és lágy kortyérzet párosul. 

 

1993 - Bajor lager / Helles / Müncheni lager

Ez a bajor lager egy jól leerjesztett, malátaközpontú sör, amely világos aranyszínű, tiszta megjelenésű és krémes fehér habbal rendelkezik. Illatában a gabonás-édes pilzeni maláta dominál, enyhe fűszeres német nemes komlóval kiegészülve. Ízében enyhén édeskés, malátás jegyek uralkodnak, alacsony komlókeserűséggel. Közepesen testes, mérsékelten szénsavas, tiszta lager, lágy kortyérzettel. 

 

Gyorstalpaló: Melyiket válaszd?  

⇒ Ha egy testes, cseh komlós, alkoholban sem szerény sört szeretnél, az Ogre a te söröd! A markánsan komlózott, pilsner gazdag aromákat, erősebb alkoholosságot kínál, így tökéletes választás azoknak, akik a cseh és német stílusok keverékét keresik.

⇒ Ha egy olyan sört innál, amely a cseh lagerek stílusát követi, de kevésbé erőteljes és lágy kortyérzettel párosul, akkor az Etalon a tökéletes választás. Az alacsony alkoholtartalom és a kellemes keserűség mellett egy igazi, könnyen iható, mindennapi sörélményt biztosít.

⇒ Ha kevésbé keserű és komlóhangsúlyos sörre vágysz, amely malátaközpontú és nem túl édes, akkor válaszd a 1993-at. Ez a müncheni stílusú lager finom malátás jegyeket kínál, amely a hagyományos bajor világos sörök világát idézi.

A lager sörök stílusai is folyamatosan fejlődnek de az alapok mindig megmaradnak. Mi hisszük, hogy a klasszikus lagereknek különleges helye van és lesz a sörkultúrában. Legyen szó egy frissítő pilsnerről vagy egy gazdag malátás hellesről, ezek a sörök mindig visszahozzák az igazi sörélmény esszenciáját.