Ismét nagyon különleges sör készült Békésszentandráson. Itt az új Hungarikum?
Április 1-i tréfának tűnhetett, de nagyon komolyan is gondoltuk – megjelent a Gamma.41, a füstölt kolbász ízű rauchbier 50% füstölt malátával, pirospaprika őrleménnyel, paprikasűrítménnyel, köménymaggal és fokhagymával. A szentandrási folyékony kolbász egy hónapot pihent a tartályban, most pedig TesztAndrás kisszériás sörként be is mutatkozik. Na de mi is az a rauchbier, és hogyan kerül egy palackba a kolbásszal? A következő blogbejegyzésben ennek titkát fedjük fel.
A rauchbier, vagyis más néven a füstölt sör egy jellegzetesen bajor stílusként él a köztudatban, azt viszont talán kevesen tudják, hogy egészen az 1800-as évek elejéig, a dobkályha feltalálásáig minden sörnek kissé füstös íze volt, mivel a malátát szenen, szalmán vagy fán pörkölték. Az új találmánnyal ezt a füstös mellékízt sikerült megszüntetni, de Bamberg városának könyékén rendkívül elterjedtek maradtak a bükkfából füstölt malátával készült lágerek. A hagyományos, bajor típusú füstölt sörök füstössége függhet attól is, hogy az adott helyen milyen alapanyagokat készítenek, a bambergi Schenkerla Spezial Brauerei például nem csak sörfőzde, hanem malátapörkölő is egyszerre. A füstösség emellett az adott sörtípushoz is igazodhat. Az Aecht Schlenkerla märzen-je világosabb, kellemesen édeskés és füstös, akár egy skót whiskey, míg a baksörük sötétebb, testesebb és még jobban érvényesül benne a füstösség.
Ezek a sörök hasonló karakterű ételekkel fogyasztva tökéletes harmóniát alkotnak, különféle szabad tűzön sült húsokkal párosítva például remekül lekerekítik egymást az ízek. A bajorországi sörfőzdetúrákat érdemes lehet ezért egy vacsorával is egybekötni. A kraft sörök forradalma során a füstölt trend a felsőerjesztésű, vagyis ale fajtákat is elérte, a Mikkeller Beer Geek Bacon söre például tényleg olyan, mintha füstölt szalonnát és kenyeret falatoznánk a reggelihez. Innen pedig már igazán csak egy lépésnyire vagyunk a kolbászos sörtől, amely hol máshol készülhetne, mint a kolbász-nagyhatalom Békés-megyében?! Az ötlet mindeddig csak a fejünkben érlelődött, nem pedig a tartályban, idén áprilisban azonban palackba zártuk a szentandrási kísérletezést, a csabai hagyományokat, a gyulai precizitást, a tótkomlósi találékonyságot és a szarvasi játékosságot. Spoiler: Tényleg kolbászízű lett a végeredmény, de azért mustárt nem ajánlunk mellé. A bevállalósok itt a webshopban, de partnereinknél is lecsaphatnak rá.