Mit tudnak a modern IPA-k? Íme az IPA kisokos!

Szereted az IPA-kat, de a sok fajta között egyre nehezebb eligazodnod? Segítünk képbe kerülni és még néhány tippet is adunk a kóstoláshoz.
Sörtörténelem, vagy inkább városi legenda?
Egyes források azt mondják, hogy az IPA sörstílus eredete visszanyúlik egészen a gyarmati időkig, amikor az Indiába szállított söröket nagyon erősen megkomlózták a fertőtlenítő hatás elérése érdekében, hogy azok kibírják a hosszú hajóutat minőségromlás nélkül. Más elmélet szerint a londoni East India Docks nevű kikötőben létezett egy sörfőzde, amelyik erősebben kezdte komlózni a söröket. Ezzel piaci előnyhöz jutottak, hiszen a söreik akár egy hosszabb hajóút után is frissebbek maradtak a versenytársakénál. Eszerint szerint a típust éppen a szóban forgó kikötőről nevezték el.
IPA-mánia: miért hódították meg a világot ezek a típusok?
Ugyan az amerikai szesztilalom gátat szabott az innovatív sörfőzésnek jó ideig az USA-ban, mégis a sörstílus az Egyesült Államokból érkező kraft sörforradalom során vált igazán elterjedtté és kedveltté világszerte. Éppen ezért, az IPA elnevezés már csak az amerikai stílust jelöli, míg a régebbi, angol stílusra pale ale néven szokás hivatkozni. A legnagyobb különbség a kétfajta között az, hogy újvilági IPA-k komlózása erősebb és sokszínűbb, alkoholfokuk pedig általában magasabb, mint óvilági őseiké.
Az IPA söröket az erős komlózás miatt általában trópusi gyümölcsös ízjegyek, virágos illat-, és citrusos íz jellemzi, de a felhasznált alapanyagoktól (aromakomlók, maláták, egyéb fűszerek és gyümölcsök) függően egyéb jegyek is felfedezhetőek. Egy könnyedebb fajta remek kiegészítője lehet egy tavaszi-nyári grillezésnek, míg testesebb társai a hidegebb időkben is remekül harmonizálnak a különböző hal- és húsételekhez, burgerekhez. Most bemutatunk néhány izgalmas fajtát, amelyekkel a leggyakrabban találkozni a sörcsapokon és a boltok polcain!
West coast IPA
Ebben a típusban általában a kesernyés-gyümölcsös-citrusos ízvilág dominál fenyős karakterjegyekkel, a malátásság szintén érzékelhető hála a stílusban használt karamell malátának. Egy igazán jól összerakott west coast az amerikai komlók játéka a pohárban. A komlók magas alfasav tartalmának köszönhetően meglehetősen keserű végeredményre számíthatunk, de az adott fajtától függően számtalan ízkombináció létezik. Érdemes többfélét kipróbálni, hiszen két amerikai típus között is szembetűnő különbségek lehetnek illatok és ízvilág tekintetében is.
Tipp: Kóstold meg IPA pohárból a Bandibát (Chinook, Amarillo, Centennial komlók) a még intenzívebb élmény érdekében. Az IPA pohár szűkebb szája és enyhén ívelt formája koncentrálja az aromákat és kialakítása segíti a sör habjának hosszabb ideig való megtartását, ami fontos a sör ízének és textúrájának élvezetéhez. A pohár formája úgy irányítja a sört a szájba, hogy az először a nyelv megfelelő részeit érje. Ez segít a keserűség, édesség és gyümölcsösség harmóniájának kihangsúlyozásában, amelyek az IPA-k sajátjai.
Session IPA
A session IPA-k alacsonyabb alkoholtartalma és csonthéjas, trópusi gyümölcsös ízvilága miatt simán elképzelhető, hogy sokan ezzel a fajtával szeretnek bele a sörfogyasztásba. Könnyen iható, mégis izgalmas típus, amelyben csak éppen annyira érvényesül az adott komló és a maláta ízvilága, hogy könnyed felfrissülést nyújtson egy meleg tavaszi vagy nyári délutánon.
Tipp: Tudtad, hogy az IPA-kat érdemes frissen fogyasztani, hogy a komló aromái a legintenzívebben érvényesüljenek? Ha bolti sört választasz, mindig nézd meg a gyártási dátumot, és keress minél frissebb tételt! Érdemes azért időben feltankolni egy karton Laza Morállal, vagy mindjárt többel is, mert ez a sör aztán tényleg nagyon jól csúszik. Hívd meg a barátaidat és zsebeld be az elismeréseket!
NEIPA (New England IPA)
A NEIPA egy igazi kapudrog az IPA sörök univerzumába! Ez a fajta a hagyományos amerikai IPA-knál kevésbé keserű, hiszen nagyobb a hangsúly az utólagos, vagyis a hidegkomlózáson. A friss trópusi gyümölcsöket idéző komlók és a ködös (hazy) megjelenés különösen modern találkozása ez a fajta, amely idén is egy igazi slágersör.
Tipp: Szerintünk a Ködfelhő a felhasznált négyféle komló és kétféle maláta miatt különösen citrusos, trópusi gyümölcsös ízvilágúra sikerült, ha viszont csavarnál még egyet rajta, szerezd be mellé a párját, a Barackos IPA-t is!
Alkoholmentes IPA
Ha sportolsz, vezetsz, vagy csak nem fogyasztasz alkoholt, akkor sem kell lemondanod a minőségi sörözés élményéről, hiszen 30 évnyi szakértelem és megannyi kísérlet eredményét találod meg a Szent András alkoholmentes IPA-jában, a MAJDNEM IPA-ban. Egy modern komlózású, IPA-t, vagyis majdnem azt. Hogy milyen egy MAJDNEM IPA kisüzemi értelmezésben? Egy kompromisszummentes sörélmény, amit a komló uralkodó íze és a trópusi gyümölcsös karakterjegyek tesznek különlegessé, csupán alkohol nélkül. Igen, lehet iható, különlegesen finom alkoholmentes sört készíteni kellő tapasztalattal és odafigyeléssel.
Tipp: vakteszten kóstold össze egy Laza Morállal. Szerintünk meg fogsz lepődni a teszten. Belevágsz?
Dupla vagy Tripla IPA
A dupla IPA erőteljesebben komlózott és magasabb alkoholfokú mint egy hagyományos amerikai fajta, de jóval kevésbé malátás, mint egy American Barleywine. Az IPA-knál megszokott könnyebb kortyérzet itt is megmarad, de az említett markáns komlózás miatt az alfasav-tartalom megnövekszik, így a dupla IPA egy igazi „férfiasan” keserű sörnek mondható. Ilyen volt a kísérleti Beta.06 TesztAndrás sörünk, de a jövőben további kísérletek várhatóak ebben a stílusban is.
Tipp: Ha nem csak IPA-kban utazol, miért ne kóstolnád meg a Houdini-t is? Különleges komlókkal játszani más sörstílusoknál is szokás, erre ez az American Barleywine is tökéletes példa. Vigyázz, mert nem csak a szabadulóművész Houdini, de a magas alkohol is könnyen megszédíthet!
+1: lager/ale, IPA komlókkal
A lista utolsó tétele nem IPA, de nagyon közel áll egy kellemesen komlózott verzióhoz. A Magyar Vándor egy különleges lager/ale hibrid: kétféle (alsó és felsőerjesztésű) élesztő, négyféle komló, és háromféle maláta felhasználásával készült. Olyan modern komlókat is tartalmaz, melyeket egy jó East Coast IPA-ba is szívesen beletennénk (pl.: Citra). A közepes alkoholtartalomnak köszönhetően a kimondottan testes íz könnyű kortyélménnyel párosul. A Magyar Vándor Főzdealapítónk, a nyugdíjba vonult Simkó József búcsúsöre: folyékony vándorbot egy következő generációnak.
Tipp: A Magyar Vándorban használt Citra komló nemcsak a citrusos ízjegyeket adja hozzá, de az East Coast IPA-k egyik legkedveltebb összetevője is világszerte. Kóstolj bele, és fedezd fel, miért ennyire népszerű!
Reméljük, sikerült egy kicsit jobban elkalauzolni az IPA sörök univerzumába! A kísérletezéshez nézz körül a webshopon, ahol minden héten változó ajándékokkal várunk! Ha pedig a limitált szériás projektünket is figyelemmel követnéd, csatlakozz a TesztAndrás Klub nevű zárt Facebook csoporthoz, ahol elsőként értesülhetsz az újdonságokról!