Mit tudnak a gyümölcsös sörök? Íme, a gyümölcsös sör kisokos.

Most minden fontos tudnivalót és kóstolási tippet megosztunk kedvenceinkről, a valódi gyümölccsel készült prémium Szent András sörökről.
A gyümölcsös ízvilágú söröket szereted a legjobban? Szerencsére vagyunk így néhányan! Most minden fontos tudnivalót és kóstolási tippet megosztunk kedvenceinkről, a valódi gyümölccsel készült Szent András sörökről. Azt is megtudhatod, mennyiféle szentandrási gyümölcsös sört kóstolhatsz nálunk, és hogy miért nem csak hölgyeknek ajánljuk őket.
Mezopotámiától Békésszentandrásig
A gyümölcsös sörök első megjelenése kérdéses, bizonyos források szerint már az ókori Mezopotámia és Egyiptom területén is főztek sörszerű italokat gyümölcs hozzáadásával. Európában a főzdék jellemzően tartották magukat az 1516-os német sörtisztasági törvényben (Reinheitsgebot) foglaltakhoz, miszerint a sörbe csakis víz, maláta, komló és sörélesztő kerülhet. A mai értelemben vett gyümölcsös sörök Belgiumban lettek igazán népszerűek, majd a 2010-es években az Egyesült Államokból érkező sörforradalom során váltak világszerte is közkedveltté. A gyümölcsös sörök között találunk lager (alsőerjesztésű) és ale (felsőerjesztésű) típusokat egyaránt. Alsóerjesztés során az élesztő a sörlé aljára süllyed, az erjedés és az ászokolás alacsony hőfokon történik, ilyen sörök például az alap lagerek, a pilsnerek és a baksörök. A felsőerjesztéssel készülő típusoknál az élesztő a sörlé tetején lebeg, az erjedés szobahőmérsékleten történik, mint például az IPA, porter és stout, illetve búzasörök esetében.
Hazánk első gyümölcsös söre Békésszentandráson készült
Tudtad, hogy Magyarország első meggyes sörét a Szent András sörfőzdében főztük meg? Igen, még a 90-es években jóval a hazai sörforradalom előtt is készült már sör valódi gyümölcs hozzáadásával. A kisüzemi sörfőzésben friss, érett gyümölcsből készült sűrítmények használata jellemző, amelyeket a víztartalom egy részének kíméletes elpárologtatásával állítják elő. Éppen ezért, mivel a valódi gyümölcs ára jóval magasabb, mint az aromáké és pótanyagoké, egy ilyen sört nem is lehetséges 300-400 forint körüli áron forgalmazni. A prémium kisüzemi sörök emellett csak olyan gyümölcssűrítményt tartalmaznak, mint amilyen maga a sör ízesítése - ellentétben a nagyüzemi változatokkal, ahol almalevet adnak a sörhöz, akkor is, ha például egy málnás vagy meggyes sört ízesítenek vele. A radler néven ismert fajtával is gyakran lehet találkozni a boltokban a gyümölcsös sörök között, de ez nem más, mint világos sör és szénsavas limonádé keveréke, minimális gyümölcstartalommal. A következőkben bemutatjuk nektek a gyümölcsös sör kategória alapfajtáit. Lássuk is mivel érdemes kezdenetek:
Gyümölcsös lager
Egy igazán alap fajtának számító alsóerjesztésű sör is még izgalmasabbá válik, ha például meggysűrítmény kerül bele. A maláta édessége és a visszafogott komlózás hagyja a gyümölcsök valódi ízét érvényesülni, így ideális választás lehet a sörökkel éppen csak ismerkedők számára.
Tipp: Kóstold össze a Szent András Meggyes és a Szent András Szilvás lagerünket, és dönts el, melyik áll hozzád közelebb. Mi kétfelé szakadtunk a kérdésben… na és te melyik táborba tartozol?
Gyümölcsös búzasör
A búzasörökön belül megkülönböztetünk bajor és belga típusokat, melyekeket önmagukban is gyümölcsös illatjegyek jellemeznek. Míg a bajor búzasörökben használt sörélesztő banános (észteres) jelleget ad a sörnek, a belga búzákat narancsos-fűszeres jegyek jellemzik, ezekhez a karakterjegyekhez célszerű gyümölcsfajtát választani.
Tipp: Ragadj meg egy Málnás Búzát (bajor búzasör) és egy Epres Búzát (berliner weisse). Először csak ismerkedj az illatokkal, majd kóstold is össze őket. Érzed a sörélesztőhasználatból adódó különbséget? Ha most még nem, legközelebb már menni fog!
Gyümölcsös IPA
Az IPA söröknél alkalmazott aromakomlózás fantasztikusan gazdag ízt és illatokat ad a söröknek. Gyümölcs hozzáadása nélkül is jellemző a fajtára a trópusi- és csonthéjas gyümölcsös, enyhén citrusos jelleg.
Tipp: A Ködfelhő egy ködös, kellemesen fűszeres, markánsan komlózott NEIPA, a Barackos IPA pedig ugyanennek a valódi sárgabarackkal és bazsalikommal készült változata, sőt még ott van a Mangós raw IPA is habaneroval. Tudjuk nehéz a választás. Hozzád melyik fajta áll közelebb – gyümölccsel vagy anélkül?
Pastry ale
A Pastry Ale egy modern, kísérletező sörtípus, amelyet desszertszerű ízvilág és gazdag aromák jellemeznek. Általában magasabb és telt testtel bír, hogy harmonizáljon a hozzáadott édességekkel, például vanília, csokoládé, kávé vagy gyümölcsök jegyeivel. Ez a sörstílus az édes desszertek világából merít ihletet, és gyakran azokhoz hasonlóan intenzív és dekadens élményt nyújt.
Tipp: az almás rétes isteni sütemény, a folyékony Almás Rétes pedig tökéletes. Kóstold össze a desszerttel és meg fogsz lepődni mennyire hasonlít!
Gyümölcsös stout
A stout sörtípus az angol porter leszármazottja. Készítésükhöz erősen pörkölt malátát használnak, mely felelős a sötét színekért és a csokoládés, karamellás, kávés ízjegyekért.
Tipp: A tölgyfachipssel, füstölt malátával, illetve meggyel és szilvával készült Betyár Király sörünket nem csak az alföld banditáinak ajánljuk – de szerintünk Rózsa Sándor sem inna mást, ha ma megjelenne Békésszentandráson.
Szentandráson már közel 10 féle állandó gyümölcsös sör közül választhattok, és még rengeteg ötletünk van a jövőre nézve. Addig is nézd meg az aktuális kínálatunkat a webshopon és ha kíváncsi vagy hol és hogyan készülnek söreink, látogass el személyesen hozzánk!