Termékjellemzők
Típus: Áfonyás duplabak / Blaubeer doppelbock / Blueberry infused double bock
A Szent András Könnye egy fekete áfonyás duplabak, amely már a palackból kiszabadulva félelmetesen intenzív áfonyaillattal indít. A testes és gazdagon malátás duplabakot finoman lengi körbe a valódi áfonya harmonikus ízvilága, így a kortyérzet egyszerre lesz gyümölcsös és bársonyosan krémes.

Maláták: müncheni-, bécsi-, karamell-, melanoidin-, festő maláták
Komlók: hallertau perle
Extrakt (szárazanyagtartalom): 22,5 Balling
Élesztő: WLP 833 bock
Egyéb összetevők: kékáfonya, tőzegáfonya
A stílusról
Termékjellemzők: egy erős, gazdag és nagyon malátás német ászok, amelynek létezik világos és sötét változata is, a Szent András könnye az utóbbi, kékáfonya és tőzegáfonya hozzáadásával. Maga a duplabak eredendően bajor specialitás, amit először Münchenben főztek a középkorban a pálos szerzetesek. Az erős malátás alap egyensúlyban van az áfonya illatával és ízeivel.
Illat: Erősen malátás illat, melyet a kékáfonya jellegzetes illata egészít ki. Tulajdonképpen nincs komlóillata, a komlózás pusztán az alkoholos édesség ellensúlyozása. Mérsékelten alacsonyan megjelenik azonban -a müncheni, melanoidin stb malátákból eredő- sötét gyümölcsös karakter (pl. aszaltszilva, erdei gyümölcsök) és kevés csokoládés jellegű illat, ezeket egészíti ki a kékáfonya. Mérsékelten alkoholos illata a magas 9%-os alkoholtartalomnak köszönhető, de az alkohol nem „lóg ki” az összbenyomásból.
Megjelenés: A színe sötétbarna, fényen keresztül rubinos árnyalatú. A hosszú -90-120 napos- ászokolás miatt szép tiszta, bár valójában szűretlen. A magas gyümölcstartalom miatt üledék lehetséges. Magas alkoholtartalma miatt a hab viszonylag gyorsan eltűnik, ez természetes típusjellemző, mindazonáltal ez a sör, a testesebb borokhoz hasonlóan „olajosan” feltapad a pohár falára.
Íz: Nagyon gazdag és malátás, egyben gyümölcsösen savanykás is, elsősorban a tőzegáfonya miatt mely ez esetben kékáfonya már-már parfümös édességét is ellensúlyozza. Ahogy az illatnál úgy az íznél is jellemző, hogy csokoládés, karamelles, pirítósra emlékeztető ízkaraktere van, melyet a két gyümölcs savassága ellenpontoz. Az élesztőből eredően tiszta -nem észteres- ászok karakterű. Mérsékelten azonban a malátából eredő sötét gyümölcsös karakter ízben is megtalálható. Az alkoholos érzet mindenképpen jelen van, de nem durva, vagy égetően szeszes. A komlókeserűség mérsékelten alacsony, nem tolakodó, csupán az alkoholos édesség elfedésére szolgál, engedi, hogy a maláta domináljon, tehát az édesség az alacsony komlózásból jön (23 IBU), és nem az erjesztetlen cukorból.
Kortyérzet: Nagy test, közepesen alacsony szén-dioxid. Kevés alkoholmelegség érezhető, de nem harsány, nem égető. A gyümölcsök savassága miatt azonban mégis könyedebbnek tűnik. Kiváló desszertsör.