Termékjellemzők
Típus: Tradicionális bak / dunkel bock
A tradicionális baksör ízét a malátajegyek határozzák meg: a pörkölt müncheni maláta mellett kidomborodik a karamell-maláta édes karaktere. A magas extrakt tartalom egy erős, testes sört eredményez, melyet megfelelően fűszerez a hallertau perle komló. A fajtát először Einbeck kereskedővárosában főzték, majd később a bajor sörfőzők élesztették újra a stílust a városról elnevezve, ein bock néven. A baksöröknek különféle verziói elterjedtek, a Fekete egy tradícionális baksör.
Maláták: pilseni, müncheni, bécsi, melanoidin, festő
Komlók: Perle
Extrakt (szárazanyagtartalom): 16,5 Balling
Élesztő: W34/70 lager
*Az ár tartalmazza az üveg díját, amit a következő rendelésednél 50 Ft/palackért visszaválthatsz.
This traditional bock beer named Fekete is defined by the taste of malts: besides the roasted Münich malt, caramel and adjunct malts add a sweet, roasted flavour. To make the picture a whole, Hallertau hop assures appropriate spiciness, resulting in a strong, full-body beer. The this type first brewed in the mercantile city of Einbeck and later revived by Bavarian brewers named after the city as ein bock. Different versions of bocks are common, Fekete is a traditional dunkelbock.
Szereted a minőségi söröket, de a pénztárcád már nem szereti annyira, hogy tudatos sörfogyasztó vagy? Nyugi, mi minden héten különleges ajánlatokkal és sok-sok ajándékkal kedveskedünk neked!
A stílusról
Termékjellemzők: sötét, erős, malátás ászok. Történelmileg Észak-Németországból, Einbeck városából származik, ami a Hansa szövetség idején (14-17. sz.) főző központ és népszerű exportőr volt. A név: “bak” az Einbeck bajor nyelvjárású módosulásából származik, így már csak azután nevezték így, miután a sör Münchenbe érkezett. A “bak” kecskét is jelent a német nyelvben, és így gyakran használják logókban és reklámokban is
Illat: Erősen malátás illat. Ennek a sötétebb verziónak van egy jelentős, többek közt az ún. Maillard-reakcióból eredő illata (háztartási hasonlattal: pirítóskenyér), így gyakran érezhetőek pirított-aromák, és enyhe karamellizált illat is. Tulajdonképpen nincs komlóillata, a komlózás pusztán az alkoholos édesség ellensúlyozása. A duplabakokkal ellentében ez még az „ivós sör”, annak felső határa.
Megjelenés: A színe sötétbarna, fényen keresztül rubinos árnyalatú. Az ászokolás szép tisztaságot ad a sötét szín ellenére. Nagy, krémes, tartós, törtfehér hab jellemzi.
Íz: Összetett malátásság dominál, amit a müncheni és bécsi maláta gazdag ízei adnak, melanoidin és pirítós ízt kölcsönözve a sörnek. A komlókeserűség általában csak annyi, amennyi a maláta ízeket támogatja, megengedve ezzel egy kis maradó édes ízt a befejezésben. Jól leerjesztett, nem túl édes. Tiszta, nincs észter, vagy diacetil, nincs komlóíz, nincs égetett karakter.
Kortyérzet: Közepesen testes. Mérsékelten alacsony szénsav. Sima, fanyarságtól és nyers, érdes jegyektől mentes.
Vélemények
Nem azért mert olyan sűrű, hanem a koncentrált íz mellett enyhe sósság, még inkább csak nagyon lassan kortyolgatós itallá teszi. Ilyen alkohol mellett vannak ivósabb bakok is.
Ettől egyáltalán nem rossz, csak nem feltétlen nekem való.
Aki a bak söröket kedveli, ezt is fogja. Szerintem nem jellegzetes, elég hétköznapi.
Komló esetleg utóízben, ha figyelünk. Karamell, karamell... Elég sűrű
Paraméterek
Alkoholfok | Imperial (> 7%) |
Típusok | Bak/duplabak |
Erjesztés | Lager (alsóerjesztés) |
Komlózottság | Visszafogott (<25 IBU) |
Jelleg | Barna/ Fekete |
Kiszerelés | 0,5 l palack |
Termékcsalád | Prémium |