Termékjellemzők
Típus: Tradicionális bak / dunkel bock
A tradicionális baksör ízét a malátajegyek határozzák meg: a pörkölt müncheni maláta mellett kidomborodik a karamell-maláta édes karaktere. A magas extrakt tartalom egy erős, testes sört eredményez, melyet megfelelően fűszerez a hallertau perle komló.
Maláták: pilseni-, müncheni-, bécsi-, melanoidin-, festőmaláta
Komlók: hallertau perle
Extrakt (szárazanyagtartalom): 16,5 Balling
Élesztő: W34/70 lager
A stílusról
Termékjellemzők: sötét, erős, malátás ászok. Történelmileg Észak-Németországból, Einbeck városából származik, ami a Hansa szövetség idején (14-17. sz.) főző központ és népszerű exportőr volt. A név: “bak” az Einbeck bajor nyelvjárású módosulásából származik, így már csak azután nevezték így, miután a sör Münchenbe érkezett. A “bak” kecskét is jelent a német nyelvben, és így gyakran használják logókban és reklámokban is
Illat: Erősen malátás illat. Ennek a sötétebb verziónak van egy jelentős, többek közt az ún. Maillard-reakcióból eredő illata (háztartási hasonlattal: pirítóskenyér), így gyakran érezhetőek pirított-aromák, és enyhe karamellizált illat is. Tulajdonképpen nincs komlóillata, a komlózás pusztán az alkoholos édesség ellensúlyozása. A duplabakokkal ellentében ez még az „ivós sör”, annak felső határa.
Megjelenés: A színe sötétbarna, fényen keresztül rubinos árnyalatú. Az ászokolás szép tisztaságot ad a sötét szín ellenére. Nagy, krémes, tartós, törtfehér hab jellemzi.
Íz: Összetett malátásság dominál, amit a müncheni és bécsi maláta gazdag ízei adnak, melanoidin és pirítós ízt kölcsönözve a sörnek. A komlókeserűség általában csak annyi, amennyi a maláta ízeket támogatja, megengedve ezzel egy kis maradó édes ízt a befejezésben. Jól leerjesztett, nem túl édes. Tiszta, nincs észter, vagy diacetil, nincs komlóíz, nincs égetett karakter.
Kortyérzet: Közepesen testes. Mérsékelten alacsony szénsav. Sima, fanyarságtól és nyers, érdes jegyektől mentes.