Barion Pixel

Az oldalon a Shop Renter és a Simple Pay lesütizi (cookie) a keresődet, másképp nem tudnánk eladni neked Szent András söröket és kiegészítőket. Mindezeket az oldal használatával elfogadod. 

Palackba zárt gyümölcsök. Minden, amit tudni akartál a kisüzemi gyümölcsös sörökről

Palackba zárt gyümölcsök. Minden, amit tudni akartál a kisüzemi gyümölcsös sörökről

Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót és kóstolási tippet megosztunk kedvenceinkről, a valódi gyümölccsel készült prémium Szent András sörökről. 

A gyümölcsös ízvilágú söröket szereted a legjobban? Szerencsére vagyunk így néhányan! Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót és kóstolási tippet megosztunk kedvenceinkről, a valódi gyümölccsel készült prémium Szent András sörökről. Azt is megtudhatjátok, mennyiféle szentandrási gyümölcsös sört kóstolhattok nálunk, és hogy miért nem csak hölgyeknek ajánljuk őket.  

A gyümölcsös sörök első megjelenése kérdéses, bizonyos források szerint már az ókori Mezopotámia és Egyiptom területén is főztek sörszerű italokat gyümölcs hozzáadásával. Európában a főzdék jellemzően tartották magukat az 1516-os német sörtisztasági törvényben (Reinheitsgebot) foglaltakhoz, miszerint a sörbe csakis víz, maláta, komló és sörélesztő kerülhet. A mai értelemben vett gyümölcsös sörök Belgiumban lettek igazán népszerűek, majd a 2010-es években az Egyesült Államokból érkező sörforradalom során váltak világszerte is közkedveltté. A gyümölcsös sörök között találunk lager (alsőerjesztésű) és ale (felsőerjesztésű) típusokat egyaránt. Alsóerjesztés során az élesztő a sörlé aljára süllyed, az erjedés és az ászokolás alacsony hőfokon történik, ilyen sörök például az alap lagerek, a pilsnerek és a baksörök. A felsőerjesztéssel készülő típusoknál az élesztő a sörlé tetején lebeg, az erjedés szobahőmérsékleten történik, mint például az IPA, porter és stout, illetve búzasörök esetében.  

Tudtad, hogy Magyarország első meggyes sörét a Szent András sörfőzdében főztük meg? Igen, még a 90-es években jóval a hazai sörforradalom előtt is készült már sör valódi gyümölcs hozzáadásával. A kisüzemi sörfőzésben friss, érett gyümölcsből készült sűrítmények használata jellemző, amelyeket a víztartalom egy részének kíméletes elpárologtatásával állítják elő. Éppen ezért, mivel a valódi gyümölcs ára jóval magasabb, mint az aromáké és pótanyagoké, egy ilyen sört nem is lehetséges 300 forint körüli áron forgalmazni. A prémium kisüzemi sörök emellett csak olyan gyümölcssűrítményt tartalmaznak, mint amilyen maga a sör ízesítése - ellentétben a nagyüzemi változatokkal, ahol almalevet adnak a sörhöz, akkor is, ha például egy málnás vagy meggyes sört ízesítenek vele. A radler néven ismert fajtával is gyakran lehet találkozni a boltokban a gyümölcsös sörök között, de ez nem más, mint világos sör és szénsavas limonádé keveréke, minimális gyümölcstartalommal.  

 

A következőkben bemutatjuk nektek a gyümölcsös sör kategória alapfajtáit. Lássuk is mivel érdemes kezdenetek:  

 

Gyümölcsös lagerek 

Egy igazán alap fajtának számító alsóerjesztésű sör is még izgalmasabbá válik, ha például meggysűrítmény kerül bele. A maláta édessége és a visszafogott komlózás hagyja a gyümölcsök valódi ízét érvényesülni, így ideális választás lehet a sörökkel éppen csak ismerkedők számára.  

Tipp: Kóstold össze a Meggyes és a Szilvás lagerünket, és dönts el, melyik áll hozzád közelebb. Mi kétfelé szakadtunk a kérdésben… na és te melyik táborba tartozol? 

Gyümölcsös búzasör  

A búzasörökön belül megkülönböztetünk bajor és belga típusokat, melyekeket önmagukban is gyümölcsös illatjegyek jellemeznek. Míg a bajor búzasörökben használt sörélesztő banános (észteres) jelleget ad a sörnek, a belga búzákat narancsos-fűszeres jegyek jellemzik, ezekhez a karakterjegyekhez célszerű gyümölcsfajtát választani. 

Tipp: Ragadj meg egy Málnás Búzát (bajor) és egy Bodzás Búzát (belga). Először csak ismerkedj az illatokkal, majd kóstold is össze őket. Érzed a sörélesztőhasználatból adódó különbséget? Ha most még nem, legközelebb már menni fog! 

 

Gyümölcsös baksör 

A legnagyobb klasszikusokat is fel lehet dobni egy kis csavarral: A baksörökben használt karamellmaláta és az erdei gyümölcsös fanyarság éppen olyan jól kiegészíti egymást, mint amilyen az ízek összjátéka például egy szelet feketeerdő tortában.  

Tipp: Hideg időben különösen szeretjük elővenni a testesebb, magasabb alkoholfokú söröket, például a Szent András Könnyét. A krémes és gazdagon malátás duplabakot a valódi áfonya ízvilága lengi körbe, éppen ezért csak óvatosan, a 9%-os alkohollal, mert a gyümölcsösség miatt ez a sör különösen itatja magát! 

Gyümölcsös stout 

A stout sörtípus az angol porter leszármazottja. Készítésükhöz erősen pörkölt malátát használnak, mely felelős a sötét színekért és a csokoládés, karamellás, kávés ízjegyekért. 

Tipp: A tölgyfachipssel, füstölt malátával, illetve meggyel és szilvával készült Betyár Király sörünket nem csak az alföld banditáinak ajánljuk – de szerintünk Rózsa Sándor sem inna mást, ha ma megjelenne Békésszentandráson. 

 

Gyümölcsös IPA 

Az IPA söröknél alkalmazott aromakomlózás fantasztikusan gazdag ízt és illatokat ad a söröknek. Gyümölcs hozzáadása nélkül is jellemző a fajtára a trópusi- és csonthéjas gyümölcsös, enyhén citrusos jelleg. 

Tipp: A Ködfelhő egy ködös, kellemesen fűszeres, markánsan komlózott NEIPA, a Barackos IPA pedig ugyanennek a valódi sárgabarackkal és bazsalikommal készült változata. Melyik fajta áll hozzád közelebb – gyümölccsel vagy anélkül?  

 

Sour ale stílus: Gyümölcsös berliner weisse 

A savanyú sörök (sour beer) frissítő, jellemzően nyári sörkülönlegességek, amelyek egyik fajtája a berliner weisse. Ez a német stílusú búzasör tejsavbaktériumot (Lactobacillus) tartalmaz, amely az erjedésért felelős, a savassága gyümölcsök felhasználásával (pl. eper, málna) enyhíthető. 

Tipp: Ha még rejtőzik nálatok pár palackkal a TesztAndrás széria Lambda.14 nevű epres berliner weisse söréből, osszátok meg a barátaitokkal a sört is, és azt is, amit a stílusról tanultatok! 

 

Békésszentandráson célunk, hogy kitágítsuk a sörözés fogalmát, és megismertessünk titeket a fajták és alapanyagok mellett a sör gasztronómiai szerepével is. A mai sörtrend a kísérletezésről szól, igaz ez a gyümölcsös fajtákra is: Játsszatok bátran a maláta édességével, a komlók keserűségével, és a sütemények alapanyagaival, és találjátok meg a tökéletes harmóniát! A sütemény és sör kombináció összeállításakor a hasonló ízvilágra, vagy éppen a nagy ellentétekre érdemes építeni, például egy csokoládétortát kombinálhatunk egy Áfonyás Ale-lel, de egy savanykás citromos sütire is rápróbálhatunk az édeskésebb Szilvás Sörrel. Egy magasabb alkoholfokú, testesebb gyümölcsös sör, például a Szent András Könnye nem csak süteményeink mellé, de desszert helyett is tökéletes választás lehet. Sőt, a pastry ale névre keresztelt sörstílus egyesíti a sör- és a sütemény élményt, ilyen például az Almás Rétes nevű sörünk, amely gyerekkori kedvencünk palackba zárt változata intenzív fahéjillattal és egy csipetnyi vaníliával.  

Szentandráson már több mint 10 féle gyümölcsös sör közül választhattok, és még rengeteg ötletünk van a jövőre nézve. Addig is nézd meg az aktuális kínálatunkat a webshopon és ha kíváncsi vagy hol és hogyan készülnek söreink, látogass el személyesen hozzánk!